flytta frys - flyttfirma mälardalen

Hur man flyttar frys

Flytta en frys kanske inte verkar som en svår uppgift vid första anblicken, men det kräver rätt kunskap och försiktighet. Att hantera frysen på fel sätt kan inte bara skada den men också riskera säkerheten. När du inte tar nödvändiga steg kan du stöta på problem som ineffektiv kylning, skador och i värsta fall, en fullständigt trasig apparat.

Förberedelser innan flyttningen

Innan du börjar röra på frysen, se till att den är ordentligt förberedd. Det innebär:

  • Töm frysen på allt innehåll. Inte bara för att det underlättar vikten, men det minimerar också risk för spill inuti under flytten.
  • Avfrosta frysen om det finns isbildning. Detta kommer att förhindra vattenspill under flytten.
  • Samla alla nödvändiga verktyg och utrustning du behöver, såsom handskar, dolly och säkerhetsbälten.

Säkerhetsåtgärder

Förutom den uppenbara vikten av att inte skada din frys, är det även viktigt att tänka på din egen säkerhet. När du lutar en frys kan kylmediet förskjutas, vilket kan leda till ineffektiv kylning senare. Dessutom, med tanke på frysen's vikt, är det lätt att skada ryggen om du inte lyfter korrekt.

Steg-för-steg: Flyttprocessen

Lyfta och hantera frys

För att lyfta frysen, böj dig vid knäna snarare än midjan. Använd en dolly eller vagn för att underlätta transporten och se till att ha minst två personer vid lyftning för att undvika skador.

Lastning i fordon

När frysen ska in i ett fordon, se till att den står upprätt och säkra den väl med rep eller band för att förhindra rörelse under transport.

Transport och rörelse

Om du rör dig genom trånga passager, planera din rutt i förväg och se till att alla hinder är borttagna. Använd alltid en vagn eller dolly för att minska belastningen på ryggen.

Avlastning och placering

När du tar ut frysen från fordonet, var försiktig så att du inte stöter till något. När den är på plats, kontrollera att den står jämnt.

Installation på den nya platsen

För optimal prestanda, placera frysen på en platt yta och inte för nära väggar för att säkerställa god ventilation. Efter flytt, vänta minst 4 timmar innan du slår på den för att låta kylmediet sätta sig.

Vanliga misstag och hur man undviker dem

Många glömmer att avfrosta innan flytten, vilket kan skapa vattenröra. Andra lutar frysen för mycket under transport. Kom ihåg att alltid vara uppmärksam på frysen's positionering och att följa tillverkarens riktlinjer.

FAQ - Flytta frys

Hur länge ska en frys stå efter transport?

Minst 4 timmar bör en frys stå efter transport. Speciellt om den varit liggande.

Kan man flytta en frys?

Ja, men det kräver noggrannhet och rätt förberedelser.

Hur transporterar man en frys?

Med hjälp av en dolly eller vagn, och alltid i upprätt position.

Kan man frakta frys liggande?

Det är inte rekommenderat då kylmediet kan förskjutas.

Hur mycket väger en frys?

Det varierar beroende på modell och storlek, men genomsnittsvikten ligger mellan 50-100 kg för de flesta hushållsmodeller.

Hur länge kan en frys stå avstängd?

Det beror på innehållet, men i genomsnitt kan matvaror förbli frysta i 48 timmar om frysdörren hålls stängd.

 

Kontakta oss för flytthjälp!

Behöver du hjälp med din flytt av möbler eller hela ditt bohag? Vi hjälper dig få den bästa upplevelsen vid flytt. Du finner vår flyttfirma i Örebro, Enköping, Eskilstuna, Uppsala, Västerås och många fler orter. Välkommen att kontakta oss idag för kostnadsfri offert!