flytta kylskåp - flyttfirma-mälardalen

Flytta kylskåp

Flytta kylskåp kan kännas som en utmanande uppgift. Men med rätt förberedelser, kunskap och verktyg kan det gå smidigt. I denna guide tar vi dig igenom processen steg för steg.

Förberedelser

Att förbereda kylskåpet inför flytt är kanske det viktigaste steget. Starta med att tömma kylskåpet på allt innehåll, såväl i kyl som frys. Alla lösa delar som hyllor, lådor och behållare bör också tas ur och packas separat. Då minskar risken för skador. Innan själva flytten, se till att dörrarna är ordentligt stängda och säkrade, för att förhindra att de öppnas under transport.

Transportmetoder

Beroende på omständigheterna kan kylskåpet behöva transporteras stående eller liggande. Generellt sett är det bäst att hålla kylskåpet stående, men om det är oundvikligt att lägga det ner, se då till att det ligger på sidan där motorn och kompressorn inte är belastade. Efter en liggande transport bör du låta kylskåpet stå upprätt i minst 24 timmar innan det kopplas in. Detta låter kylmediet sätta sig och minimerar risken för komplikationer.

Säkerhet och hantering

Säkerheten bör alltid komma först. Ett kylskåp är tungt och kan vara klumpigt att hantera. Försök aldrig att flytta det ensam. Använd alltid lämplig utrustning, som bärremmar, för att fördela vikten jämnt. Om du har tillgång till en skottkärra eller en dolly, använd den gärna.

Flytta kylskåpet med säkra lyft

Rätt teknik är avgörande för att förhindra skador. När du lyfter kylskåpet, böj på knäna och behåll en rak rygg. Försäkra dig om att du har ett stadigt grepp och att du lyfter med benen, inte med ryggen. Om möjligt, rekommenderas det att ha minst två personer när du lyfter och flyttar kylskåpet.

Placering

När kylskåpet har nått sin nya destination, placera det på en jämn yta och ge det tid att acklimatisera sig innan du slår på det. Detta är särskilt viktigt om kylskåpet har transporterats liggande. Detta då ett kylskåp har vätskor i sig som skadar systemet om de inte får tid att “rinna tillbaka” till sin rätta plats innan du startar det.

FAQ om att flytta kylskåp

Kan man flytta kylskåp?

Absolut! Med rätt förberedelser och verktyg kan du flytta ditt kylskåp säkert.

Kan man flytta ett kylskåp liggande?

Ja, men det rekommenderas att låta det stå upprätt i minst 4 timmar innan användning.

Hur länge ska kylskåp stå efter liggande transport?

Minst 4 timmar, helst över natten för att vara helt säker.

Varför vända kylskåp upp och ner?

Det är generellt inte rekommenderat att vända ett kylskåp upp och ner. Det kan skada komponenter och störa kylmedlets flöde.

Hur mycket väger ett kylskåp?

Det varierar beroende på modell och storlek, men vanligtvis väger ett standard kylskåp mellan 50 till 100 kg.

Hur lyfter jag upp ett kylskåp?

Med rätt teknik, gärna med hjälp och lämplig utrustning.

 

Kontakta oss för flytthjälp!

Behöver du hjälp med din flytt av möbler eller hela ditt bohag? Vi hjälper dig få den bästa upplevelsen vid flytt. Du finner vår flyttfirma i Örebro, Enköping, Eskilstuna, Uppsala, Västerås och många fler orter. Välkommen att kontakta oss idag för kostnadsfri offert!