flytta frys - flyttfirma mälardalen

Rengöra Spis – Tips för spisrengöring

Att hålla spisen ren är inte bara en fråga om kökets estetik, det är också en viktig del i att upprätthålla en god hygien och säkerhet i hemmet. I den här guiden går vi igenom hur du på bästa sätt kan rengöra olika typer av spisar, från traditionella spisar till moderna induktions- och keramikhällar.

Olika Typer av Spisar och Deras Rengöringsbehov

Varje typ av spis har sina egna specifika rengöringsbehov. En traditionell spis med gjutjärnsplattor kräver till exempel en annan rengöringsmetod än en slät keramikhäll. Induktionshällar är oftast lättare att rengöra men kräver också försiktighet för att undvika repor.

 • Traditionella Spisar: Dessa spisar har ofta gjutjärnsplattor och kan kräva mer noggrann skrubbing. Smuts och matrester kan fastna i sprickor och skarvar, vilket gör rengöringen mer utmanande.
 • Keramikhällar: Keramikhällar är släta och relativt lätta att rengöra. Viktigt är dock att undvika skrapor och använda rätt rengöringsmedel för att inte skada ytan.
 • Induktionshällar: Liknande keramikhällar i rengöringsbehov men kräver extra försiktighet för att inte skada den elektromagnetiska ytan.

Grundläggande Rengöring av spisen

För en grundläggande rengöring av din spis, oavsett typ, är det viktigt att regelbundet torka av ytan efter varje användning. Detta förhindrar att matrester bränns fast och blir svårare att ta bort senare.

 • Daglig Rengöring: Torka av spisen med en fuktig trasa efter varje användning. För enklare rengöring, använd en mild diskmedelslösning.
 • Veckorengöring: För en mer grundlig rengöring, använd speciella rengöringsmedel anpassade för din spistyp. Applicera rengöringsmedlet och låt det verka enligt anvisningarna innan du torkar rent.

Djuprengöring för Fastbrända Fläckar

Fastbrända fläckar kan vara en utmaning, men med rätt metoder kan du få din spis att se ut som ny igen.

 • Användning av Bakpulver och Ättika: För naturlig djuprengöring, skapa en pasta av bakpulver och lite vatten. Applicera pastan på de svåra fläckarna och låt verka i några timmar eller över natten. Torka sedan rent med en fuktig trasa. För extra kraft, använd en sprayflaska fylld med ättika och spraya över bakpulverpastan innan du torkar av.
 • Rengöringsprodukter för spisrengöring: För envisa fläckar, kan det vara nödvändigt att använda starkare rengöringsmedel som är speciellt framtagna för spisar. Följ alltid anvisningarna på produkten och testa på en liten yta först för att säkerställa att det inte skadar spisen.

Rengöring av Specifika Delar av Spisen

Det är viktigt att inte bara fokusera på spishällen, utan också att rengöra andra delar av spisen som kan samla smuts och matrester.

 • Spisplattor och Brännare: Använd en tandborste eller annat litet borstverktyg för att komma åt smuts i skarvar och sprickor. För gjutjärnsplattor, använd en metallskrapa för att försiktigt ta bort fastbränd mat.
 • Ugnsluckans Glas: För att rengöra glaset, använd en blandning av vatten och diskmedel eller en speciell glasrengöring. Var försiktig så att du inte repor glasytan.

Tips för Att Undvika Skador Under Rengöring

 • Använd alltid mjuka svampar eller trasor för att undvika repor, särskilt på keramik- och induktionshällar.
 • Undvik att använda slipande rengöringsmedel eller verktyg som stålull, då dessa kan skada ytan på din spis.

Förebyggande Underhåll för en Ren Spis

Genom att regelbundet torka av din spis efter varje användning och snabbt ta hand om spill, kan du förhindra att smuts och fläckar byggs upp.
För induktions- och keramikhällar, använd skyddande produkter som hjälper till att hålla ytan ren och förenkla framtida rengöring.

Söker du Städhjälp?

Att hålla din spis ren är en viktig del av kökshygienen och bidrar till ett mer inbjudande utrymme i ditt hem. Genom att följa dessa steg och tips kan du enkelt upprätthålla din spis i gott skick. Kom ihåg, regelbunden rengöring sparar tid och ansträngning i det långa loppet och om du behöver städhjälp kan du kontakta oss för alla städuppdrag. Vi erbjuder veckostädning, flyttstädning, storstädning och även städning för företag och kontor på vår flytt och städfirma.